Lägesrapport corona/covid19 v.2

 • Vi ser tecken på ökad smittspridning i samhället efter jul- och nyårshelgerna. Covid-enheten är åter öppen och fullt bemannad.
 • I nästa vecka inleder vi vaccinationsomgång nr 2 för de personer som fick vaccin först.

NATIONELLT LÄGE

 • 518 783 personer har testats positivt för covid-19 i vårt land. (Jämförelse, föregående vecka: 482 284)

REGIONALT LÄGE

 • Östergötland har just nu en ökad spridning av coronaviruset i samhället.
 • Provtagning för covid-19 i Östergötland är nu öppen för alla som är 13 år eller äldre, och har haft symtom på covid-19 i mer än 48 timmar. Bokning sker genom inloggning på 1177.se. Sedan tidigare kan du som arbetar inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg och funktionshinderomsorg boka tid för provtagning, om du har haft symtom i mer än 48 timmar.
 • Region Östergötland har inlett vaccinationen mot covid-19. Region Östergötland följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsrekommendationer. Läs om vaccinationen här. Nästa vecka inleder Region Östergötland vaccinationer av medarbetare som arbetar nära covid-patienter på länets sjukhus.
 • Nu har vaccineringen av nästa prioriterade grupp startat: de med hemtjänst eller vård och omsorg i hemmet.
 • Sedan vaccinationstiderna släpptes har intresset varit så stort att telefonbokningen inte hunnit med alla samtal. ”I första hand vill vi att alla som har möjlighet bokar tid digitalt”, säger Rickard Lundin, särskild sjukvårdsledning i Region Östergötland.

Läget i kommunerna

(inom parentes är statistiken från 10 december)

 • Linköping, 6 727 (6 058)
 • Norrköping, 4 844 (4 306)
 • Motala, 1 588 (1 337)
 • Mjölby, 1 100 (932)
 • Finspång, 528 (478)
 • Söderköping, 362 (331)
 • Åtvidaberg, 299 (274)
 • Vadstena, 232 (206)
 • Kinda, 186 (157)
 • Valdemarsvik, 181 (164)
 • Boxholm, 126 (110)

På regionens hemsida uppdateras kommunstatistiken varje tisdag, där hittar du även:

VÅRT LÄGE

Efter att covid-avdelningen stängdes på nyårsafton har situationen förvärrats i vår kommun och vi har denna vecka öppnat upp covid-avdelningen igen. Avdelningen är fortsatt inrymd i Ringgården, och är nu fullt bemannad. Vi genomför nu snabbtester av medarbetare på vissa avdelningar inom äldreomsorgen där vi upptäckt smitta. Snabbtesterna utförs i samarbete med företagshälsovården. Under nästa vecka inleds vaccinationsomgång 2 för de som fick vaccinet först.

Vi har fått frågor angående prioriteringsordningen och varför vissa grupper går före andra, men vi har inga ytterligare svar att ge. Det är regionen som fattar beslut kring vilka som ska vaccineras och i vilken ordning. De agerar i sin tur utifrån Folkhälsomyndighetens direktiv. Vi kan som kommun inte påverka dessa beslut, men vi kan underlätta för regionen genom ett gott samarbete internt och externt. Sektor stöd och omsorg rapporterar om att samarbetet med vårdcentralen fungerar väldigt bra. Nya direktiv kommer löpande gällande antal doser som distribueras och vilka grupper som ska prioriteras. Men vi har en tät dialog med vårdcentralen och gör allt vi kan för att bistå i det omfattande arbetet med att få ut vaccin i den ordning som regionen beslutat.

Håll i. Håll ut. Håll avstånd.

Var rädd om dig och andra. Stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk. Var uppmärksam på symptom och testa dig om du är sjuk.